Кои сме ние

За нас

 

Pole Dance Bulgaria e една от първите школи на територията на страната, където по един забавен, ефикасен и безопасен начин можете да се поддържате тонизирани и във форма, да увеличите физическата си сила и издръжливост, да предизвикате себе си и възможностите си. Школата разполага с три напълно оборудвани зали на ключови места в столицата, готови да ви поднесат невероятно преживяване. Пилоните, които ви предлагаме са Pole4you, X-Pole, Lupit  – признати за най-добрите в света – spinning и static.

 

История

 

Къде и защо възниква Пол Денсът?
Още от средата на 12 век, в Индия се практикува “Mallakhamb” – древно изкуство, представляващо  упражнения върху дървен прът. За изпълнението на упражненията са необходими голяма физическа издръжливост и мускулна сила, което го прави популярно най-вече сред мъжете. Думата “Malla” означава боец, а “Khamb” в буквален превод означава стълб. “Mallakhamb” е официално признат като спорт преди 250 години. Преди това единствено бойците го практикуват, за усъвършенстване на своята сила, ловкост, скорост и концентрация. В наши дни, има национално първенство по “Mallakhamb”,  в което взимат участие 14 щата в Индия. Стълбът, който атлетите използват е с диаметър 55 мм и се стеснява в горната си част до 35. Облеклото им е оскъдно, вдъхновено от йога, а краката задължително са боси.

Търсенето на корените на Pole Dance като спорт и изкуство ни кара да поемем и към още една екзотична дестинация, а именно Китай. Отново през 12 век, циркови акробати използвали 3 до 9-метров стълб, облицован с гумен материал за по-добро сцепление с кожата, на който изпълнявали сложни упражнения, изцяло облечени. Много от елементите, изпълнявани и до ден днешен, като например Флаг (баланс в поциция, перпендикулярна на пилона, за чието изпълнение се използват ръцете и силата на гърба), възникват още тогава. Специфичните охлузвания, оставяни по кожата от гуменото покритие на пилона, се считали за привилегия – с подобен знак се сдобивали само практикуващите това зрелищно изкуство.

Еротика или спорт?
Първото, което идва наум при споменаването на Pole Dance, все още е стриптийзът. Самият той води началото си още от древни шумерски времена, с мита за богинията Инанна, която танцувала и сваляла по една дреха или украшение пред всяка от 7-те порти, които трябвало да премине, за да намери своя любим. Влияние във формирането на термина „екзотични танци“ имат източната култура със своя бели денс, латино културата с румба и танго, както и кабаретните танци на западния свят.

Смята се, че съвременната еротична интерпретация на Pole Dance възниква през 20-те години на 20 век, когато група танцьорки обикалят Америка и забавляват хората в палатки, танцувайки на металния пилон, поддържащ основата им. Акробатичните танци на специално поставен за целта пилон водят началото си от стриптийз клубовете в Канада през 1980 г.

Pole Dance днес: хоби и фитнес
През 1994 г. за пръв път жена решава да преподаде клас по Polе Dance извън сцената. От тогава насам, по целия свят ежегодно се основават школи, организират се състезания, а акробатичният танц на пилон постепенно добива славата на международно признат спорт. Практикуван от мъже и жени на различна възраст, той съчетава в себе си красотата и грацията на танца, силата и координацията на акробатиката и гъвкавостта на гимнастиката.

Съществуват два вида пилон, на който спортуващите да практикуват: статичен (statik) и въртящ се (spinning). Произвеждат се четири вида пилони с диаметри: 40, 42, 45 и 50 мм.